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I miss David Letterman! Letterman retired in May of this year, and I will be joining him 

at the end of this year.Ftn 1  What I particularly miss is Letterman’s almost nightly and 

usually goofy “top ten list” segment.  I did not think I would miss that bit, but I find 

that I do. 

The Office of Lawyers Professional Responsibility has published a top ten list on 

occasions.  One such occasion came in then-Director Walt Bachman’s March 1977 entry 

in this column, entitled “The Ten Most-Asked Legal Ethics Questions.”  It was 

essentially a summary of frequently asked questions regarding advisory opinions; 

whether they were truly the ten most asked questions may be debatable, but it is 

interesting to see what were considered issues 38 years ago.Ftn 2  In 1977, Minnesota 

operated under the Code of Professional Responsibility (MCPR), which was replaced by 

the Minnesota Rules of Professional Conduct (MRPC) in 1985 (and remains in effect 

following numerous amendments).  Are these “top ten questions” still relevant 

questions? And are the answers still the same? 

Advertising 

Three of the ten questions dealt in some way with lawyer advertising matters.  This is 

perhaps not surprising, as the issue of whether lawyers could advertise was especially 

ripe at that time.  The United States Supreme Court decided Bates vs. State Bar of 

ArizonaFtn 3 three months after Walt Bachman’s column appeared, holding for the first 

time that the First Amendment did not allow a complete ban on lawyer advertising, 

forever changing the law practice landscape.  Thus, the negative answer to one of the 

questions, that asked whether a dignified, paid advertisement in local newspapers was 

allowed, is wrong under today’s ethics standards. 

Likewise, the answer that stated that the names of support staff, such as paralegals, 

cannot appear on a lawyer’s letterhead is no longer accurate.  Lawyers Board Opinion 



No. 8, which the column cited as banning such listings in 1977, was long ago amended 

to permit this conduct “so long as the paralegals are clearly identified as such, and so 

long as no false, fraudulent, misleading, or deceptive statements or claims are made 

concerning [the person’s] legal status and authority.” 

As to the question that inquired whether office sharers can hold themselves out as “A, 

B, and C” on one combined sign or letterhead, such an action is still not permitted; in 

1977 by citing to various state ethics opinions, and now, pursuant to Rule 7.5(d), MRPC, 

which says that lawyers may state or imply that they practice in a partnership or other 

organization only when that is the fact.  Office sharing by solo practitioners still does 

not meet this standard. 

Joint Practice 

A fourth question was somewhat related to the same topic.  It asked whether an 

attorney may be jointly licensed as a stockbroker, real estate broker or insurance agent.  

The “yes” answer remains accurate, as was the advice to take precautions to avoid 

misunderstandings.  The complete prohibition of practicing law and some other 

profession out of the same office, as the column asserted in 1977, is no longer the advice 

provided to an advisory opinion caller.  Certain steps must be taken, such as 

maintaining separate accounts and records solely for the law practice, and certain other 

limitations might apply, such as imputing conflicts between clients from one entity to 

the other.  But with care, a dual office may be maintained. 

Trust Accounts 

Issues involving the handling of client funds were just as common in 1977 as now.  One 

question inquired whether an attorney is permitted to pay law-related business 

expenses (employee salaries, bar association dues, etc.) directly from the attorney’s trust 

account using earned fees.  The “no” answer remains correct, recently codified into 

MRPC Appendix 1’s trust account requirements.Ftn 4  Earned fees must still be 

transferred to the attorney’s business account and then used to pay business expenses. 

The other trust account question was whether a lawyer may disburse the earned 

portion of settlement proceeds from his (all discussion in 1977 used only male 

pronouns!) trust account without prior consent of the client.  The answer provided was 

“yes,” unless the lawyer knows or has reason to know that the client disputes the 

attorney’s fee.  Disputed funds still must be kept in, or returned to, trust until the 

dispute is resolved, and earned fees must be withdrawn within a reasonable time, but 

today a lawyer must provide the client with written notice of the time, amount and 



purpose of the withdrawal and an accounting of the client’s funds in the trust account, 

all of these requirements pursuant to Rule 1.15(b), MRPC. 

Liens 

A somewhat related question was whether a lawyer has a lien upon a client’s papers, 

money or property in his possession to secure payment of attorneys’ fees.  In 1977, the 

column stated that the answer was unclear and that an opinion from the Minnesota 

Attorney General might be forthcoming.  Attorney liens are governed by Minn. Stat. 

§481.13 as to a client’s cause of action or property that is the subject matter of the 

representation.  As to a client’s papers (the file), in general, no retaining lien is 

permitted, although Rule 1.16(e) – (g), MRPC, sets out what papers must be provided to 

a client upon termination of representation and what items may be withheld if not paid 

for.  The ABA recently issued a formal opinion on this topic,Ftn 5 and it likely will be 

the subject of an upcoming column. 

Conflicts 

Another question in the 1977 top ten list was whether an attorney may represent a 

spouse in a marital dissolution against a former client who the attorney represented in 

various business dealings.  The answer unequivocally said “no,” unless the former 

clients gave express consent, due to the risk of having/using confidential information.  

While that answer may still be accurate in many situations, the analysis today as to 

whether the two representations are “substantially related” under Rule 1.9, MRPC 

(Duties to Former Clients), would be more nuanced and might well lead to a different 

conclusion. 

Ex Parte Contact 

The next question was whether an attorney, if ordered to submit proposed findings 

following a bench trial without notice or copy to the adverse party, may comply with 

such an order.  The column said the rules would require the attorney to send a copy to 

the adverse counsel despite the court’s order.  The column did not address the difficult 

situation that this created for the attorney vis-à-vis the court and its direct order.  I was 

not practicing in 1977, so I do not know how common this situation actually may have 

been. Current rules favor compliance with a court’s order; the best practice is for the 

lawyer to challenge the order and make a record of her attempt. 

Disciplinary Investigations 



The final top ten question was whether, in responding to an ethics complaint, an 

attorney may disclose client confidential information to the extent necessary.  The 

column answered “yes,” and this is still true pursuant to Rule 1.6(b)(8), MRPC. 

Conclusion 

As noted in the Lawyers Board’s annual report that was recently filed with the Supreme 

Court, confidentiality was the most common source of advisory opinion inquiries in 

2014, not advertising.  In many years, conflicts of interest top the list.  Advisory 

opinions about an attorney’s own prospective conduct may be obtained by calling the 

Director’s Office (651-296-3952) and requesting the advisory opinion attorney, or in 

writing through the Office’s website at 

http://lprb.mncourts.gov/LawyerResources/Pages/AdvisoryOpinions.aspx.   

Notes 
1 I have recently announced my retirement from the director position effective 

12/31/2015. 
2 I did a not-dissimilar retrospective column in October 2013, entitled “Mythbusters,” 

updating an old director’s column from 1984. 
3 433 U.S. 350 (1977). 
4 Appendix 1, as authorized by Rule 1.15(h), MRPC, was amended on 6/26/2015. 
5 ABA Formal Opinion 471 (ethical obligations of lawyer to surrender papers and 

property to which former client is entitled), 7/1/2015. 
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