
 

 

LAWYERS PROFESSIONAL RESPONSIBILITY BOARD 

OPINION NO. 17 
ACCEPTING GRATUITIES FROM COURT REPORTING SERVICES 

AND OTHER SIMILAR SERVICES 

A lawyer ought not to accept, or to permit any nonlawyer employee to accept, a gratuity offered 
by a court reporting service or other similar service for which a client is expected to pay unless 
the client consents after consultation.  However, a lawyer may accept nominal gifts, such as 
pens, coffee mugs, and other similar advertising-type gifts without consent of the client.  See 
Rules 1.4, 1.5(a), 1.8(f)(1) and 5.3, Minnesota Rules of Professional Conduct (MRPC).  See also 
Rule 1.0(c), MRPC. 
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