
LAWYERS PROFESSIONAL RESPONSIBILITY BOARD 

OPINION NO. 20 
USE OF THE WORD “ASSOCIATES” 

IN A LAW FIRM NAME  

The use of the word “Associates” or the phrase “& Associates” in a law firm name, 
letterhead or other professional designation is false and misleading if the use conveys the 
impression the law firm has more attorneys practicing law in the firm than is actually the 
case.   

Comment 

Subject to qualifications below, the use of the word “Associates” in a law firm name, 
letterhead or other professional designation—such as “Doe Associates”—is false and 
misleading if there are not at least two licensed attorneys practicing law with the firm.  
Similarly, the use of the phrase “& Associates” in a firm name, letterhead or other 
professional designation—such as “Doe & Associates”—is false and misleading if there 
are not at least three licensed attorneys practicing law with the firm. 

Rule 7.5(a), Minnesota Rules of Professional Conduct (“MRPC”), states: 

A lawyer shall not use a firm name, letterhead, or other professional designation that 
violates Rule 7.1.  A trade name may be used by a lawyer in private practice if it . . . is 
not otherwise in violation of Rule 7.1. 

Comment 1 to Rule 7.5, MRPC, states, in pertinent part, that “the use of trade names . . . 
is acceptable so long as it is not misleading.” 

Rule 7.1, MRPC, states: 

A lawyer shall not make a false or misleading communication about the lawyer or the 
lawyer’s services.  A communication is false or misleading if it contains a material 
misrepresentation of fact or law, or omits a fact necessary to make the statement 
considered as a whole not materially misleading.   

Comment 2 to Rule 7.1, MRPC, provides: 

Truthful statements that are misleading are also prohibited by this rule.  A truthful 
statement is misleading if it omits a fact necessary to make the lawyer’s communication 
considered as a whole not materially misleading.  A truthful statement is also misleading 
if there is a substantial likelihood that it will lead a reasonable person to formulate a 
specific conclusion about the lawyer or the lawyer’s services for which there is no 
reasonable factual foundation. 

While the word “Associates” and the phrase “& Associates” undoubtedly have other 
meanings and connotations in other contexts, in the practice of law the word and the 
phrase have been used and are perceived as referring to an attorney practicing law in a 



law firm.  See In re Sussman, 405 P.2d 355, 356 (Or. 1965) (“Principally through custom 
the word [“associates”] when used on the letterheads of law firms has come to be 
regarded as describing those who are employees of the firm.  Because the word has 
acquired this special significance in connection with the practice of law the use of the 
word to describe lawyer relationships other than that of employer-employee is likely to 
be misleading.”); St. B. of N.M. Ethics Advisory Comm., Formal Op. 2006-1 (2006) (“It 
is well accepted in the legal community that an ‘associate’ is an attorney that works for a 
firm.  ‘Associates,’ at least in the legal context, do not include support staff such as legal 
assistants or investigators.”); Ass’n of the B. of the City of N.Y. Comm. on Prof’l & Jud. 
Ethics, Formal Op. 1996-8 (1996), 1996 WL 416301 (“[T]he term [‘associate’] has been 
interpreted by courts and other ethics committees to mean a salaried lawyer-employee 
who is not a partner of a firm.”); Utah St. B. Ethics Advisory Op. Comm., Op. 04-03 
(2004), 2004 WL 1304775 (“We believe that, if a member of the public examined a firm 
name such as ‘John Doe & Associates,’ he would conclude that John Doe works 
regularly with at least two other lawyers.”). 

While some members of the public may care little about the number of attorneys 
practicing law at a law firm, clearly some members of the public seeking legal counsel do 
care whether there is more than one attorney at a firm available to provide legal services.  
“A client may wish to be represented by a law firm comprised of several or many 
lawyers, and the implications of the law firm name may affect the client’s decision.  Any 
communication that suggests multiple lawyers creates the appearance that the totality of 
the lawyers of the law firm could and would be available to render legal counsel to any 
prospective client . . . .”  Cal. St. B. Standing Comm. on Prof’l Responsibility & Conduct, 
Formal Op. 1986-90 (1986), 1986 WL 69070 (opining that solo practitioners may not 
ethically advertise using a group trade name such as “XYZ Associates” unless the 
advertisement affirmatively discloses they are solo practitioners).  A law firm name 
which suggests there are multiple attorneys to service a client’s needs when there is only 
one attorney is inherently misleading. 

The Board’s opinion is consistent with decisions and ethics opinions from other 
jurisdictions which have held that the use of “associates” in the name of a law firm with 
one practicing lawyer is false and misleading.  See, e.g., In re Mitchell, 614 S.E.2d 634 
(S.C. 2005) (holding a solo practitioner made false and misleading communications by 
using the word “associates” in his firm name); In re Brandt, 670 N.W.2d 552, 554-55 
(Wis. 2003) (solo practitioner holding himself out as “Brandt & Associates” was in 
violation of ethics rule prohibiting false and misleading communications); Portage 
County B. Ass’n v. Mitchell, 800 N.E.2d 1106 (Ohio 2003) (solo practitioner engaged in 
misleading conduct by holding himself out as “Mitchell and Associates”); Office of 
Disciplinary Counsel v. Furth, 754 N.E.2d 219, 224, 231 (Ohio 2001) (a solo 
practitioner’s use of letterhead referring to his firm as “Tom Furth and Associates, 
Attorneys & Counselors at Law” was misleading); S.C. B. Ethics Advisory Comm., Op. 
05-19 (2005), 2005 WL 3873354 (opining that a solo practitioner’s use of a firm name 
such as “John Doe and Associates, P.A.” is misleading); Utah St. B. Ethics Advisory Op. 
Comm., Op. 138 (1994), 1994 WL 579848 (“[A] sole practitioner may not use a firm 
name of the type ‘Doe & Associates’ if he has no associated attorneys, even if the firm 



formerly had such associates or employs one or more associated nonlawyers such as 
paralegals or investigators.”). 

The use of “Associates” or “& Associates” in a firm name, letterhead or other 
professional designation by lawyers who share office space or who associate with other 
lawyers on a particular legal matter but who do not otherwise practice together as a law 
firm is false and misleading. 

Whether or not a law firm name using the word “Associates” or the phrase “& 
Associates” is false and misleading will depend on the particular facts and circumstances 
of each case.  For example, there may be circumstances where three attorneys with a law 
firm name such as “Doe & Associates” may lose one of the firm’s attorneys.  In that 
event, if another attorney joins the firm within a reasonable period of time thereafter, or if 
the firm reasonably and objectively anticipates another attorney joining the firm within a 
reasonable period of time, it is not false or misleading for the firm to continue using “& 
Associates” in its name during the interim period.  If neither circumstance exists, the 
continued use of “& Associates” would be considered false and misleading.  In addition, 
there may be circumstances where one or more of the attorneys practicing with a firm 
may be working part-time.  As long as the requisite minimum number of attorneys, part-
time or otherwise, regularly and actively practice with the firm, the use of “Associates” or 
“& Associates” would not be considered false or misleading. 

The proper use of “Associates” or “& Associates” in a firm name, letterhead or other 
professional designation previously has not been the subject of guidance from the Board.  
Therefore, the Office of Lawyers Professional Responsibility will defer invoking this 
opinion in disciplinary proceedings under Rules 7.1 and 7.5, MRPC, until January 1, 
2010.  For the same reason, to the extent a lawyer has already contracted for an 
advertisement or other promotional material using a name contrary to Opinion No. 20, 
the continued availability of the advertisement or other material for the duration of the 
contract term should not be the basis for discipline. 

Adopted:  June 18, 2009. 
 


